Workshop Protecţia datelor şi protecția proprietății intelectuale în activitatea de cercetare

 

Institutul Central de Cercetare  Ştiinţifică a organizat joi, 12 decembrie 2013, ora 12.30, la sediul Universității  Spiru Haret, Sala Senatului,  workshop-ul „Protecţia datelor şi protecția proprietății intelectuale în activitatea de cercetare”.  La acest workshop au  fost invitaţi să participe toți cercetătorii Universității Spiru Haret. Acest eveniment face parte din seria măsurilor şi acţiunilor descrise în Strategia de Resurse Umane pentru Cercetători  ce va fi implementată la nivelul Universităţii Spiru Haret pentru a îmbunătăţi mediul de cercetare, pentru a răspunde mai bine nevoilor cercetătorilor, ca urmare a aderării la Carta Europeană a Cercetătorilor şi la Codul de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor .

Printre principiile prevăzute în Carta Europeană a Cercetătorilor se află şi principiul responsabilităţii profesionale.

Cercetatorii ar trebui să facă toate eforturile pentru a se asigura că cercetarea lor este relevantă pentru societate și nu dublează cercetările efectuate anterior în altă parte. Ei trebuie să evite plagiatul de orice fel și să respecte principiul proprietății intelectuale și proprietatea comună a datelor în cazul cercetării efectuate în colaborare cu un supraveghetor (e) și / sau  alti cercetatori. Necesitatea de a  valida  noi  observații, arătând că experimentele sunt reproductibile nu ar trebui interpretată ca plagiat, cu condiția ca datele ce urmeaza  să fie confirmate sunt citate în mod explicit. Dacă un aspect al activităţii este delegat, cercetătorii trebuie să se asigure că persoana căreia îi este atribuit are competenţa să îl realizeze.

Un alt principiu important se referă la buna practică în cercetare

Permanent, cercetătorii trebuie să adopte practici de lucru sigure, în conformitate cu legislaţia naţională, inclusiv să ia măsurile necesare pentru protejarea sănătăţii şi pentru siguranţă, precum şi pentru recuperarea după dezastre ale tehnologiei informaţionale, de exemplu prin pregătirea unor strategii corespunzătoare de recuperare. De asemenea, ei trebuie să fie familiarizaţi cu legislaţia naţională referitoare la protecţia datelor şi la cerinţele privind protecţia confidenţialităţii şi să întreprindă demersurile necesare de aplicare permanentă a acestora.

 

Au fost invitaţi să prezinte cercetătorilor din cadrul Universităţii Spiru Haret  măsurile concrete ce pot fi luate pentru protecţia datelor şi protecția proprietății intelectuale în activitatea de cercetare conf. univ. dr. Florea Bujorel şi lector univ. drd. Alexandru Averian.  Workshop-ul a fost deschis de către doamna prorector, prof. univ. dr. Manuela Epure , director al Institutului Central de Cercetare Ştiinţifică, care a explicat participanţilor necesitatea cunoaşterii principiilor Cartei Europene a Cercetătorilor.

New Picture

Cercetătorii au fost informaţi de către conf. univ. dr. Florea Bujorel despre actele normative prin care este protejată creaţia intelectuală în sistemul românesc de drept, cine are calitatea de autor şi subiect al calităţii de subiect al dreptului de autor, cum se poate face dovada această calitate, obiectul protecţiei  dreptului de autor precum şi măsurile de protecţie a dreptului de autor.

În privinţa  protecţiei datelor în activitatea de cercetare lector univ. drd. Alexandru Averian a prezentat vulnerabilităţile sistemelor informatice, datorate  atât neglijenţei utilizatorilor, care de multe ori nu asigură securitatea informaţiilor cu caracter confidenţial , permiţând sustragerea cu uşurinţă a acestor date,  cât şi atacurilor externe efectuate asupra sistemelor informatice ale unei persoane sau instituţii menite a aduce prejudicii de orice fel acestora. De asemenea a prezentat cercetătorilor  măsurile necesare protejării acestor date.

Cercetătorii prezenţi la workshop au arătat un interes crescut faţă de subiectele aflate în dezbatere, fiind interesaţi despre mijloacele practice de protecţie a propietăţii intelectuale şi despre mijloacele de protecţie a datelor în activitatea de cercetare.

Institutul Central de Cercetare  Ştiinţifică va organiza şi în anul 2014 astfel de acţiuni pentru a face cunoscute cercetătilor din cadrul Universităţii Spiru Haret drepturile şi obligaţiile ce le revin în conformitate cu  Carta Europeană a Cercetătorilor.

Reclame

Talk with us on researcher's forum !

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: